İZMİR'İN BEŞERİ YAPISI VE TARİHİ KONUMU:
İzmir, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık üçüncü şehri. 2016 TÜİK verilerine göre İzmir'in nüfusu 4.223.545'tir.
Anadolu Yarımadası'nın batısında, Ege Bölgesi'nin ortasında yer alan ve İzmir Körfezi çevresinde bulunan şehir, her yıl İzmir Enternasyonal Fuarı'nı düzenleyen önemli bir fuar merkezi ve liman kentidir. Yüz ölçümü olarak ülkenin yirmi üçüncü büyük ilidir. Batısında Ege Denizi ve Ege Adaları, güneyinde Aydın, kuzeyinde Balıkesir, doğusunda ise Manisa vardır.
İzmir'in batısında denizi, plajları ve termal merkezleriyle Çeşme Yarımadası uzanır. Antik çağların en ünlü kentleri arasında yer alan Efes, Roma’nın imparatorluk devrinde dünyanın en büyük kentlerinden biriydi. Tüm İyonya kültürünün zenginliklerini bünyesinde barındıran Efes, yoğun sanatsal etkinliklerle de adını duyuruyordu. Bu maksatla da bu şehre "Güzel İzmir", "Eski İzmir" ve "la Perle de l'Ionie" (İyonya'nın İncisi) deniyordu.
İZMİR'İN GÖRÜLÜP GEZİLMESİ GEREKEN EN GÜZEL YERLERİ:
1.Kemeraltı Çarşısı:
Tarih boyu, doğu ve batı pazarlarının İstanbul’dan sonra en önemli bağlantı noktası olan Tarihî Kemeraltı Çarşısı, dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezidir. İzmir’in kalbi, Türkiye’nin en eski çarşılarından olan Kemeraltı, Konak’tan Mezarlıkbaşı’na kadar olan yaklaşık 5 km2 genişliğindeki ve yaklaşık 15.000 iş yerini kapsayan bir alan olup İzmir’de gezilip görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
Antik Dönem’den beri var olduğu bilinen Tarihî Kemeraltı Çarşısı, kendi gibi birçok tarihî yapıyı da barındırır içinde. Tarihi 16.-17. yüzyıla kadar uzanan çeşmeler, hanlar, hamamlar, camiler, şadırvanlar ve mescitler, iç içe girmiş dükkânlar arasında selamlar ziyaretçilerini.
Konak Meydanı’nda Saat Kulesi’ni arkanıza alıp Anafartalar Caddesi’nden çarşıya girdiğinizde sanki bir zaman yolculuğuna çıkarsınız.
Millî Kütüphane Caddesi’ne dönmeden dümdüz gittiğinizde, şekercilerden İzmir’e özgü akide şekeri alıp ağzınızı tatlandırabilir; mevsimlerden kış ise çevredeki kafelerde bol tarçınlı sıcak bir salep içip içinizi ısıtabilirsiniz.
Karnınız aç ise Kemeraltı’nda yüzlerce seçenek sizi bekler. Birçoğu babadan oğula geçen, en az iki kuşaktır bu tarihî alanda hizmet veren dönerciler, pideciler, kebapçılar ve börekçilerde unutmayacağınız lezzetleri tadabilirsiniz. Çarşının iç kısımlarında ise daracık sokak aralarında ya da ayakta kalmayı başarmış hanlarda benzersiz lezzetler sunan esnaf lokantaları vardır. Tahta masalarda sıcak ve samimi bir ortamda yemeğinizi yerken esnafla sohbet etme olanağı da bulabilirsiniz. Kızlarağası Hanı’nda ya da Abacıoğlu Han’da mola verip çay ya da kahve içmek yorgunluğunuzu üzerinizden atmanız için yeterli olacaktır.
2. Smyrna Antik Kenti:
Anadolu’nun iç bölgelerini deniz ile buluşturan önemli bir liman kenti olarak önemini günümüze kadar korudu. Smyrna, Roma döneminde Ephesos ve Pergamon kentleri ile yarışabilecek nitelikte gelişmiş bir kentti. Roma İmparatorluğuna bağlı kentler için oldukça önemli olan “İmparator adına tapınak yapma hakkı” Smyrna’ya 3 kez verilmiş. Smyrna Antik Kenti’ne kadar gelmişken Bayraklı Sevgi Yolu’nda kahve molası verin.
3.İzmir Saat Kulesi:
Sadrazam Mehmet Said Paşa tarafından, 1901 yılında II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı için yaptırılmış. Alman Konsolosluk binasını da yapan bir mimara yaptırılan saat kulesi 25 metre boyunda. Kulenin saati ise Alman İmparatoru II. Wilhelm’in hediyesi. Saat yapım tarihinden bugüne kadar hiç durmadan çalışmış. Saat kulesi İzmir Konak Meydanı’nda bulunuyor. İzmir’in sembollerinden birisi kulenin önünde fotoğraf çektirmeyi unutmayın.
4.Kadifekale:
İzmir merkezde körfeze hâkim bir tepede kurulmuş olan Kadifekale, MÖ 3 yüzyılda Büyük İskender’in emri le Generali Lysimachos tarafından yaptırılmış. Deniz seviyesinden 186 metre yükseklikte kurulan Kadifekale, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinde onarım görmüş. Kale çevresi bugün modern yerleşim yerleri ile çevrili olmasına rağmen Helenistik ve Roma dönemine ait sur duvarları görülebiliyor. Kale içerisinde Bizans Döneminden kalma kemerli büyük bir sarnıç ve bir mescit kalıntısı bulunuyor. Kadifekale’nin girişindeki İzmir Körfezi manzaralı kahvehanede çay içmeyi unutmayın.
(EKŞİDEN:bu muhte$em kale'nin bulundugu muhte$em semt. sokaklarinda top oynayan cocuklari dahi elinizdeki pc kasasini almak icin saldirabilir, yolda yururken yolunu kaybetmi$ bir hancer(oha) sirtiniza saplanabilir. ko$eba$larinda bekleyen ekip otolari semtin maskotu haline gelmi$tir.)
5.İzmir Tarihi Asansör:
1907 yılında yaptırılmıştır. Asansörü yaptıran kişi Musevi tüccar Nesim Levi Bayraklıoğlu’ dur. Bu asansör İzmir’in önemli tarihi yapılarından birisidir. İki cadde arasında ulaşımı sağlamak amacıyla iki asansör kulesi yaptırılmıştır. Asansörlerin hizmet verdiği caddeler; Mithatpaşa Caddesi ve Halilrıfatpaşa Caddesidir. Asansör, o dönemde bu iki cadde arasındaki ulaşımı sağlamak için yapılmıştır. Bu tarihi asansör, 58 metre yüksekliktedir. Geçmiş yıllarda hızlı ve güvenli ulaşımı sağlamıştır. Asansör yapılmadan önce bahsi geçen iki cadde arasındaki ulaşımın bir hayli zor olduğu söylenmektedir. Bu iki cadde arasındaki ulaşımı sağlamak için 155 basamaklı merdivenin kullanıldığı da söylentiler arasındadır.
Asansör şu an ise İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılmaktadır. Bu tarihi eser eğlence mekânı olarak kullanılmasının yanı sıra, dinlenme alanı ve kültür yeri olarak da kullanılır. İzmir’e gelenlerin gün batımını bu asansörden mutlaka izlemeleri gerekir. Şehri kuşbakışı izleyerek keyifli saatler geçirebilirsiniz. Bu güzelliği gördükten sonra, tarihi mekândan ayrılmak istemeyeceksiniz.
6.Alsancak Sevgi Yolu:
izmir'de öyle bir cadde düşünün ki her iki yanında sıralanan asırlık palmiyeler, renk renk aydınlatılan bir zemin ve Yeşilçam’ın ünlü isimlerinin yazılı olduğu hatıra plakaları. Konak’ta bulunan Alsancak Sevgi Yolu, İzmir’in keyif veren noktalarından. Takı ve hediyelik eşya standları, kitap satış noktaları ile kentin en merkezi noktasında yer alan Sevgi Yolu, özellikle gençlerin ilgisini çekiyor ve İzmir kokuyor!
7.İzmir Kordon Boyu:
İzmir’de yer alan Kordon denizin ve hayatın birleştiği bir nokta.Kordon da akşam bir başka güzel. Gemiler, yatlar, vapurlar usulca geçerken sahilden; rüzgarın uğultusu eşliğinde bir bardak kahve günün yorgunluğunu atmak çok iyi bir kaçamak olabilirdi. Kordon Boyu ziyaretçilerini bekliyor.
İzmir Otogardan 163 umaralı otobüs le kordona ulaşabilirsiniz.
İzmir Havaalanından Metro ile Alsancak durağında inerek kordona geçiş yapabilirsiniz.
8.İnciraltı:
İzmir’de yaşayanların 80’lerin sonuna kadar denize girdiği şehir içindeki en önemli plajlardan biri olan İnciraltı‘nda bugün denize girilmese de nefes almak isteyenler buraya geliyor. Kent Ormanı’nın kurulu olduğu İnciraltı, İzmir’in en yeşil bölgelerinden. Bir ucu Üçkuyular Vapur İskelesi ve Engelliler Parkı’na uzanan, diğer bir ucu ise Sahilevleri’nden Güzelbahçe hattına kadar giden İnciraltı, midye, kumru gibi yiyecek seçenekleri, kafe ve eğlence mekanlarıyla da ilgi çeken bir yer.
9.İzmir Doğal Yaşam Parkı:
Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanı olan, İzmir Doğal Yaşam Parkı, 2008 yılında Çiğli, Sasalı’da hizmete girdi. 425,000 m²’lik geniş bir alana sahip parkta, hayvanlar özgürce kafes ve tel olmadan dolaşabiliyor. Park 120 türden 1,500 hayvan, 3,000 kadar ağaç ve 250 farklı bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Çocuklar için hazırlanan özel bölümde parkta yaşayan hayvanların yavruları yakından görülebiliyor. Çocuk Hayvanat Bahçesi içerisinde küçük atlar, cüce keçiler, tavşan, tavuk ve kaplumbağalar bulunuyor.