• Latest News

    16 Mayıs 2017 Salı

    ATAM OĞUZ HAN KİMDİR? OĞUZ KAĞAN İÇİN, NİÇİN FARKLI İSİMLER KULLANILMAKTARDIR?



    M.Ö. 209-174 arasında 35 yıl Türk devletini yönetmiş olan hükümdarın adı Çin kaynaklarında Motun / Maodu(n)’dur. Bazı araştırıcılar, Çinlilerin Motun olarak telaffuz ettiği ismin Türkçesinin Bagatur olduğunu ileri sürmüşlerdir. Bu konuda Bahaeddin Ögel’in Büyük Hun İmparatorluğu Tarihi’ne bakılmalıdır. Ben bir araştırmamda Türkçe adın Bagatur değil, Bugatur olması gerektiğini ileri sürmüş ve Bugatur - Oğuz/Öküz - Boğaç arasında ilgi kurmuştum. Yani hem Çin kaynağında, hem Oğuz Kağan Destanı’da, hem de Dede Korkut’ta kahramanın adı Boğa(ç) veya Öküz.

    Atam Oğuz Kitabından Kesit:
    “Bütün Orta Asya, Bağatur’un (Atam Oğuz) hâkimiyetine giriyordu. Bütün ok atan milletler yani Uzlar onun hâkimiyetiyle tanışıyordu. Artık o bütün Uzların Kağanıydı. O artık OĞUZ Han’dı. Bütün Orta Asya kavimleri artık ona Oğuz Han olarak tanıyordu. Ok atan milletlerin Han’ı. Ünü gittikçe bütün bozkırdaki otlaklara yayılıyordu.”

    Oğuz kaynaktan da anlaşıldığı gibi uzları yani günümüzdeki söylemiyle oğuz haklarını, Türkmenleri, Kırgızları, Peçenekleri, Kazakları kısacası bütün Türk kavimlerini bir bayrak altında toplayan demektir.








    • Blogger Comments
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: ATAM OĞUZ HAN KİMDİR? OĞUZ KAĞAN İÇİN, NİÇİN FARKLI İSİMLER KULLANILMAKTARDIR? Rating: 5 Reviewed By: Unknown

    Find Us On Facebook

    Scroll to Top