• Latest News

    15 Ağustos 2015 Cumartesi

    İLGİNÇ EDEBİYAT BİLGİLERİ







    Bilgilere bir göz atalım...
    Louis Aragon' un ''dünyanın en güzel aşk hikayesi'' dediği Cemile' nin yazarı ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov' un kağıda alerjisi vardı.
    Kubizm akımının temelini atan ve başlatan İspanyol ressam Pablo Picasso, ünlü olmadığı ve maddi sıkıntı içinde olduğu gençlik yıllarında yaptığı resimleri yakarak ısınırdı.
    Eserlerinde eşcinsellikle ilgili temalara yer veren ve aynı zamanda bir eşcinsel olan ünlü İngiliz kadın roman yazarı Virginia Woolf, romanlarının çoğunu ayakta yazardı.
    Eskimo dillerinde kar yağışını anlatmak için kullanılan yirmiden fazla sözcük vardır.
    Ersin Tezcan tarafından 1997'de yazılan ''e'siz Potkal'' isimli kitapta hiç "e" harfi kullanılmamıştır. Daha ilginci ise kitabı 1997'nin Aralık'ında ''E Yayınları'' basmıştır.
    Makber şiirinin şairi olan ve çapkınlığıyla tanınan Abdülhak Hamit, eşi Fatıma öldükten sonra taziyelere gelen bir bayanı Fatıma' ya benzetmiş ve o bayanla evlenmiştir.
    Şair Cemal Süreyya, arkadaşı Süreyya Evren' le girdiği bir iddiayı kaybetmiş ve soyadındaki "y" harfinin birini Süreyya Evren'e vermiştir. Şair adını Cemal Süreya, arkadaşı da Süreyyya Evren şeklinde değiştirmiştir. Cemal Süreya bu iddiayı okurlarına ''Elma'' isimli şiirinde açıklamıştır.
    Asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı olan ve bizim Halikarnas Balıkçısı olarak tanıdığımız ünlü yazar, eserlerinde hep Bodrum' u anlatır. Aynı zamanda bir paşa çocuğu olan yazarımız aslında o dönemde tatil beldesi olmayan Bodrum'a sürgüne gönderilmişti.
    İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif' in oğullarından Emin Ersoy, 1966' da Tophane' de bir kamyon kasasında açlıktan ölmüş şekilde bulunmuştur.
    Ümit Yaşar Oğuzcan'ın oğlu Vedat, 1973'te Galata Kulesinden atlayarak intihar etmiştir. Ümit Yaşar bu intiharı Galata Kulesi adlı şiirinde ele almıştır.
    2008' de vefat eden ünlü şair Fazıl Hüsnü Dağlarca toplamda 36.000 şiir yazmıştır. Bu durumu ''İçimdeki şiir hayvanını durduramıyorum.'' şeklinde tanımlamıştır.
    Ahmet Hamdi Tanpınar hem Ahmet Haşim' in hem de Yahya Kemal' in öğrencisidir.
    Ünlü Servetifünun şairi Tevfik Fikret aynı zamanda iyi bir ressamdı. Tevfik Fikret Aşiyan' daki evinin planını da kendisi çizmiş ve ikamet ettiği eve isim veren ilk şairimiz olarak yerini almıştır. Yağlı boya tabloları bu evin duvarlarında asılıdır. Bu tabloların ilginç yanı ise konularını şairin şiirlerinden almalarıdır.
    Yahya Kemal' in hiç evi olmamış, şairimiz ömrünün sonuna kadar Taksim' deki Park Otel' de yaşamıştır.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: İLGİNÇ EDEBİYAT BİLGİLERİ Rating: 5 Reviewed By: Ramazan Ateş

    Find Us On Facebook

    Scroll to Top